Clicky


Zweden jongste lid van NAVO na akkoord Hongarije

Zweden jongste lid van NAVO na akkoord Hongarije
26-02-2024 17:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

BOEDAPEST - Zweden kan toetreden tot de NAVO. Hongarije is als laatste lid van het bondgenootschap akkoord gegaan. De Zweedse premier Ulf Kristersson spreekt over een historische dag na de instemming door het Hongaarse parlement.

Zweden wordt het 32e NAVO-lid. De regering in Stockholm besloot haar neutraliteit op te geven door de Russische invasie in Oekraïne. Finland trad om dezelfde reden vorig jaar toe. De Russische president Vladimir Poetin heeft nu precies datgene bereikt wat hij wilde voorkomen toen hij zijn oorlog in Oekraïne begon: een uitbreiding van het bondgenootschap, stellen westerse leiders.

Hongarije lag lang dwars bij de Zweedse wens. De Hongaarse premier Viktor Orbán had onder meer grote moeite met de kritiek van de Zweden op de democratische gang van zaken in Hongarije. Maar onlangs werd de lucht geklaard. Kristersson reisde naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest nadat Orbán diens bezoek aan Hongarije als voorwaarde had gesteld voor het instemmen met de Zweedse toetreding tot de NAVO. Ook werden er meteen defensiedeals gesloten.

Hongarije was het laatste land dat moest instemmen nadat Turkije onlangs akkoord was gegaan. Ook de Turkse regering blokkeerde lange tijd het Zweedse lidmaatschap.