Clicky


Nederland trekt 100 miljoen euro extra uit voor granaten Oekraïne

Nederland trekt 100 miljoen euro extra uit voor granaten Oekraïne
26-02-2024 23:58 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

PARIJS - Nederland draagt meer dan 100 miljoen euro bij aan een Tsjechisch initiatief om snel artilleriegranaten te kopen voor Oekraïne. Demissionair premier Mark Rutte heeft dat maandag meegedeeld in Parijs. Hij was daar op verzoek van president Emmanuel Macron voor een bijeenkomst met regeringsleiders en staatshoofden van "een brede groep landen" die in het teken stond van hulp aan Oekraïne.

"Het is allereerst essentieel om te gaan leveren wat we beloofd hebben en om te kijken wat we nog meer kunnen doen", schrijft Rutte op X. "Daarom draagt Nederland meer dan 100 miljoen euro bij aan het Tsjechisch initiatief om snel honderdduizenden artilleriegranaten te leveren aan Oekraïne." Volgens een woordvoerder van de premier gaat het om nieuw geld waar afgelopen week overeenstemming over is bereikt.

Volgens Rutte wil de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne een oorlog die lang duurt en is het daarom belangrijk te laten zien "dat we standvastig zijn en dat de tijd niet aan zijn zijde staat". Hij wijst daarbij op het belang van het vorige week overeengekomen bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne.

Eind vorige maand kondigde het kabinet aan dat het Oekraïne 87 miljoen euro geeft voor de aankoop van artilleriegranaten en 10 miljoen voor het versterken van de cyberverdediging. Ook maakte het toen bekend dat het demissionaire kabinet nog eens 25 miljoen steekt in het Internationaal Fonds voor Oekraïne waaruit wapens voor Kyiv worden gefinancierd.