Clicky


Ook Europarlement keurt miljardenbudget voor Oekraïne goed

Ook Europarlement keurt miljardenbudget voor Oekraïne goed
27-02-2024 13:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

STRAATSBURG - Het Europarlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan 50 miljard euro steun aan Oekraïne en aan andere aanpassingen van de EU-meerjarenbegroting die nog loopt tot 2027. Aanpassing van het budget is traditioneel onderwerp van veel discussie tussen de EU-landen onderling en in het Europarlement.

Op een ingelaste top van regeringsleiders op 1 februari ging uiteindelijk ook het dwarse Hongarije mee met de verhoging van de steun voor Oekraïne. Met de instemming van dinsdag door het Europees Parlement wordt de ophoging definitief en kan de Europese Commissie binnenkort de eerste betalingen aan Oekraïne doen.

De Europarlementariërs stemden ook in ruime meerderheid voor de oprichting van een speciaal Oekraïnefonds binnen de EU-meerjarenbegroting, de zogeheten Oekraïnefaciliteit. Hierin wordt de 50 miljard euro aan deels giften en deels leningen ondergebracht.

In de onderhandelingen met de lidstaten die voorafgingen aan de goedkeuring door het Europarlement, hebben Europarlementariërs nog bijstellingen gedaan waardoor er meer controle komt of het geld voor Oekraïne niet in corrupte handen valt. Dit is een bezorgdheid die bij een aantal Europarlementariërs nog steeds leeft, zo bleek tijdens het debat voorafgaand aan de stemming.

Het speciale Oekraïnefonds moet zekerheid en voorspelbaarheid bieden welk geld er wordt uitgegeven en op welke wijze.