Clicky


Man uit Oss veroordeeld voor gevaarlijk rijgedrag in gestolen auto door Nijmegen

Man uit Oss veroordeeld voor gevaarlijk rijgedrag in gestolen auto door Nijmegen
27-02-2024 17:22 | Misdaad | auteur Redactie

ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 43-jarige man uit Oss tot een gevangenisstraf van 225 dagen, waarvan 150 dagen voorwaardelijk. Daarbij krijgt hij een rijontzegging van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij een geldboete van 400 euro betalen. De man reed onder andere onder invloed van alcohol en drugs met een aanzienlijk hogere snelheid dan toegestaan dwars door het centrum van Nijmegen.

De man stal op 4 november 2023 een auto in het centrum van Nijmegen. Hij begon, onder invloed was van alcohol en drugs, rond te rijden. Nadat de politie hem achtervolgde, ging hij er in volle vaart vandoor.

Door zijn gevaarlijke rijgedrag (zoals het overschrijden van de maximale toegestane snelheid en het onvoldoende rechts houden) ontstonden er vervolgens meerdere verkeersongevallen. Hij reed telkens door. Uiteindelijk kwam de auto tot stilstand tegen het hekwerk van een bedrijf en daarna sloeg de man te voet op de vlucht. Na controle bleek te man ook te rijden zonder geldig rijbewijs.

De rechtbank stelt voorop dat de man ernstige fouten maakte en alles bij elkaar opgeteld rechtvaardigt dat een zware onvoorwaardelijke straf. Het is uitsluitend aan de oplettendheid van andere verkeersdeelnemers en het toeval te danken dat de gevolgen van het (rij)gedrag van de man beperkt zijn gebleven tot blikschade. De rechtbank weegt ook mee dat de man eerder is veroordeeld voor het rijden onder invloed en autodiefstal. 

De rechtbank vindt het echter van groot belang dat de man wordt geholpen aan zijn verslavingsproblematiek, psychische problematiek en gebrek aan vaardigheden om met problemen om te gaan. Dit om herhaling in de toekomst te voorkomen. Daarom legt zij een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op, met als een van de bijzondere voorwaarden dat de man mee zal (blijven) werken aan een klinische behandeling.