Clicky


Litouwen steunt Frans idee om troepen naar Oekraïne te sturen

Litouwen steunt Frans idee om troepen naar Oekraïne te sturen
27-02-2024 18:01 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

VILNIUS - De Baltische staat Litouwen steunt het Franse idee om troepen naar Oekraïne te sturen, om het land te helpen tegen de Russen. Maar het gaat dan niet om gevechtseenheden, maar militairen die de Oekraïense strijdkrachten kunnen trainen, benadrukt minister van Defensie Arvydas Anusauskas.

Litouwen is niet principieel tegen het idee om westerse grondtroepen in te zetten in Oekraïne, aldus Anusauskas. Hij sluit niet uit dat zijn land, dat in de EU en NAVO zit, soldaten naar het door Rusland aangevallen land stuurt. Maar dan alleen voor trainingsdoeleinden, niet voor deelname aan gevechtsoperaties, aldus de minister.

De regering in Vilnius bekijkt de mogelijkheden openlijk. Volgens een woordvoerder zijn er "veel nuances over wat er zou kunnen gebeuren en onder welke voorwaarden." Oekraïne helpen met wapens en munitie blijft voorlopig echter het belangrijkste.

De Franse president Emmanuel Macron sloot maandagavond de inzet van grondtroepen niet uit na een Oekraïne-top met meer dan twintig staatshoofden en regeringsleiders in Parijs: "Er is vandaag geen overeenstemming over grondtroepen. Maar niets kan worden uitgesloten in de dynamiek. We zullen alles doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat Rusland deze oorlog niet kan winnen."