Clicky


Politie: explosies Amsterdam mogelijk om doodschieten rapper Bigidagoe

Politie: explosies Amsterdam mogelijk om doodschieten rapper Bigidagoe
28-02-2024 10:55 | Misdaad | auteur ANP

AMSTERDAM - De recherche houdt er rekening mee dat drie explosies in de nacht van dinsdag op woensdag in Amsterdam te maken hebben met de schietpartij afgelopen weekend in de hoofdstad, waardoor rapper Bigidagoe omkwam. De ontploffingen houden vermoedelijk verband met elkaar, aldus de politie woensdag.

In een van de scenario's in het onderzoek naar de fatale schietpartij afgelopen zondag op de Rhoneweg wordt er rekening mee gehouden dat sprake is van conflicten binnen verschillende rivaliserende rapgroepen of het criminele milieu, aldus de politie.

De explosies vonden plaats in de straten Mastbos in Noord, Populierenweg in Oost en Kelbergen in Zuidoost. Bij de eerste twee ontploffingen bleek de tekst 'war' op een muur te staan.

De eerste van de drie explosies was aan de Mastbos, rond 23.40 uur, bij de portiek van een flat. De schade is flink, aldus de politie. Na de explosie reed een voertuig met hoge snelheid weg. Op de Nieuwe Leeuwarderweg werd een voertuig staande gehouden dat daar op leek. De inzittenden, een 23- en een 28-jarige man, zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de explosie.

Rond 03.15 uur werden de bewoners van de Populierenweg opgeschrikt door een luide knal. Ook hier troffen agenten een woning aan met flinke schade. De derde explosie was ruim een uur later bij een woning aan de straat Kelbergen, met eveneens flinke schade tot gevolg.

Een vierde explosie in de nacht van dinsdag op woensdag, op de Terschellingstraat in Amsterdam-Noord, staat volgens de politie los van deze drie ontploffingen. Voor dit incident is in Purmerend een 22-jarige man aangehouden.

De Amsterdamse politie meldt verder dat de hoofdstad dit jaar opnieuw veel incidenten kent "met explosieve voorwerpen". "Dat is zorgelijk, want de gevaarzetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbare vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte - waar volop gewerkt en geleefd wordt - en zorgen voor levensgevaarlijke situaties."