Clicky


Hamasleider roept op tot bestorming al-Aqsamoskee in maart

Hamasleider roept op tot bestorming al-Aqsamoskee in maart
28-02-2024 14:52 | Buitenland | auteur ANP

CAÏRO - De politieke leider van de Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, heeft opgeroepen de al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem aan het begin van de vastenmaand ramadan te bestormen en zich daar te verschansen.

De vastenmaand begint 10 maart. Hij sprak volgens Arabische en Israëlische media in een boodschap die woensdag is afgespeeld en die vooral was gericht aan de Palestijnen in bezet Oost-Jeruzalem, de bezette Westelijke Jordaanoever en in Israël.

Hij riep op "de belegering van al-Aqsa" te beëindigen. De moskee is een van de heiligste plaatsen voor moslims en werd aan het begin van de achtste eeuw gebouwd. Israël heeft al aangegeven dat het gelovigen zal toestaan naar de moskee te gaan, maar het aantal gaat beperken.

Het pand waar plaats is voor 5000 mensen, is in de moderne geschiedenis ook een symbool geworden van het Palestijnse nationalisme en het verzet tegen de Israëlische bezetting die al 57 jaar duurt.

Na de bloedige aanvallen van strijders van Hamas op Israëlisch grondgebied 7 oktober afgelopen jaar, meldde een zegsman van Hamas dat deze aanval de 'al-Aqsa Vloed' is genoemd, als een verwijzing naar de bestorming van die moskee door de Israëlische politie in mei 2021.

Verscheidene landen en Hamas onderhandelen momenteel over een tweede bestand in de Gazastrook, die sinds 7 oktober door Israël wordt aangevallen. Het bestand zou kunnen samenvallen met de ramadan. Haniyeh zei dat Hamas zich flexibel opstelt, maar ook bereid is door te vechten. De Amerikaanse en de Egyptische presidenten, Joe Biden en Abdel Fatah al-Sisi, hebben zich positief uitgelaten over de kansen op een snel akkoord.