Clicky


Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet
28-02-2024 19:59 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

EN HAAG - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

"Een groot deel van de Tweede Kamer heeft aangegeven dat men vindt dat er eerst gekeken moet worden naar een meerderheidskabinet met de vier partijen die de afgelopen maanden om tafel zaten", reageerde Putters. Op de vraag of het geen tijdverspilling is, antwoordde hij: "ik ben een opdracht van de Tweede Kamer aan het uitvoeren. En een opdracht van de Tweede Kamer is geen dood paard."

De informateur ontving woensdagochtend eerst PVV-leider Geert Wilders. Volgens hem zijn PVV, NSC, VVD en BBB "op elkaar aangewezen". Later kwamen Omtzigt en BBB-leider Caroline van der Plas samen langs. Zij blijft ook hopen op een meerderheidskabinet. Maar Omtzigt zet daar duidelijk een streep door. "Alle partijen die hier aan tafel zitten, weten heel goed wat onze positie is", zei hij na het gesprek met Putters.

Samenstellingen partijleiders

Dat de leiders van BBB en NSC samen waren uitgenodigd, had volgens de informateur niets van doen met eerdere onmin tussen de twee. Van der Plas was boos dat Omtzigt de formatieronde met informateur Ronald Plasterk vroegtijdig verliet. Putters wilde meer weten over hun "voorwaarden voor politieke samenwerking". Hij zei de komende dagen vermoedelijk ook nog andere samenstellingen te zullen uitnodigen.

Putters heeft al wel "scherper" gekregen over wat nu een extraparlementair kabinet is. Zijn opdracht is ook om specifiek te kijken naar verschillende vormen voor een kabinet. Maar het is niet altijd duidelijk wat partijen onder de verschillende varianten verstaan. Door gesprekken met de fractieleiders en deskundigen zegt hij meer helderheid te hebben gekregen.

Definiëring kabinetsvormen

Hij wil in zijn eindverslag inzichtelijk maken wat onder de verschillende vormen wordt verstaan, daarna echter moet de Kamer er mee aan de slag. "Je kunt een aantal uitgangspunten voor kabinetsvormen formuleren, definiëren. Maar uiteindelijk, en dat laat ook de geschiedenis zien, is het ook de politiek die er een lading en een invulling aan geeft."

Donderdag komt eerst Dilan Yeşilgöz van de VVD bij de informateur langs en daarna is opnieuw Omtzigt uitgenodigd.