Clicky


Werkgevers luchtvrachtafhandeling en FNV Luchtvaart zetten eerste stap naar sector-cao

Werkgevers luchtvrachtafhandeling en FNV Luchtvaart zetten eerste stap naar sector-cao
29-02-2024 09:05 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

SCHIPHOL - De Werkgeversvereniging Luchtvracht Afhandeling (WLVA) en de FNV ondertekenden op 27 februari een protocol waarin afspraken zijn gemaakt over de randvoorwaarden voor een sector-cao. De inzet is dat de nieuwe sector-cao geldig wordt vanaf 1 januari 2025.

De nieuwe algemene sector-cao vervangt straks de individuele bedrijfscao’s van de luchtvrachtbedrijven. De sector-cao bevat afspraken over loon, werktijden, gezondheid en duurzame inzetbaarheid.

Evenwichtige arbeidsvoorwaarden voor de luchtvrachtsector

In de WLVA zijn de luchtvrachtbedrijven Menzies World Cargo, Swissport, dnata, en WFS vertegenwoordigd. Op dit moment hebben deze bedrijven, die de luchtvracht (goederen, geen bagage) afhandelen in Nederland, nog allemaal een eigen cao. De werkgevers en vakbond FNV vinden het belangrijk dat er voor de hele sector dezelfde en evenwichtige arbeidsvoorwaarden komen.

Michel van de Stolpe, voorzitter van de WLVA: “Dit is een belangrijke eerste stap op weg naar een sector-cao. Gelijke arbeidsvoorwaarden geeft duidelijkheid aan werknemers, het maakt onze sector aantrekkelijker en het voorkomt dat bedrijven onderling met elkaar op arbeidsvoorwaarden concurreren.”

John van Dorland, bestuurder bij FNV Luchtvaart: “De komende periode gaan we met elkaar onderhandelen over de precieze afspraken en invulling van de sector-cao. Het tekenen van dit protocol is een positief vertrekpunt om te komen tot gelijke arbeidsvoorwaarden voor alle medewerkers in de luchtvrachtsector in 2025.”