Clicky


Paspoortcontrole Schiphol kan binnen paar jaar thuis met app

Paspoortcontrole Schiphol kan binnen paar jaar thuis met app
29-02-2024 11:05 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

SCHIPHOL - [update 11:05 uur] De paspoortcontrole op Schiphol kan binnen enkele jaren aanzienlijk worden vereenvoudigd dankzij een app waarmee reizigers zich thuis alvast kunnen registreren. Een proef daarmee verloopt succesvol.

Dat heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) donderdag gezegd bij een demonstratie van het nieuwe Digital Travel Credential-controlesysteem (DTC) op Schiphol. Aan het experiment nemen reizigers deel die met KLM vanuit Canada naar Nederland vliegen. Met behulp van een app op hun telefoon kunnen ze thuis een gezichtsfoto uploaden en informatie over hun reis invullen. Bij aankomst op de luchthaven hoeven ze alleen hun paspoort tegen de detectiepoort aan te houden om door te kunnen lopen.

Waarnemend Schiphol-topman Robert Carsouw heeft grote verwachtingen van het systeem. "Thuisregistratie maakt de paspoortcontrole veel sneller en eenvoudiger. Dit gaat het nieuwe normaal worden."

Piekperiodes

Hoewel de grootste chaos bij de paspoortcontroles op Schiphol alweer enkele jaren achter de rug is, kunnen wachtrijen nog steeds tot meer dan een uur oplopen. Die piekperiodes ontstaan als veel vliegtuigen rond dezelfde tijd op Schiphol aankomen, legt kolonel Elwin van der Molen van de Koninklijke Marechaussee uit. "Wij zijn daarover in gesprek met Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen."

Eind maart loopt het DTC-experiment af. De bevindingen zullen worden doorgegeven aan de Europese Commissie, die bezig is met het ontwikkelen van een nieuw digitaal reisdocument voor alle lidstaten.

Grenscontrole in de Europese Unie zonder paspoort, blijft voorlopig toekomstmuziek, zegt kolonel Van der Molen. "Technologisch is al heel veel mogelijk. Maar dan moet de lidstaten wel samenwerken. Daar zitten de grootste hobbels."