Clicky


Poetin: risico op kernoorlog bij inzet NAVO-troepen in Oekraïne

Poetin: risico op kernoorlog bij inzet NAVO-troepen in Oekraïne
29-02-2024 11:59 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - De NAVO-landen riskeren een nucleair conflict als ze troepen naar Oekraïne sturen, waarschuwt de Russische president Vladimir Poetin.

De Verenigde Staten en belangrijke Europese bondgenoten zeiden deze week dat ze geen plannen hadden om grondtroepen naar Oekraïne te sturen, nadat Frankrijk op de mogelijkheid had gezinspeeld om Kyiv te helpen in de strijd tegen de Russische invasie.

Volgens Poetin houden de westerse dreigementen een "reëel" risico op een kernoorlog in. "Ze moeten zich uiteindelijk realiseren dat wij ook wapens hebben die doelen op hun grondgebied kunnen raken. Alles waar het Westen mee komt, creëert de reële dreiging van een conflict met het gebruik van kernwapens en dus de vernietiging van de beschaving," zei Poetin tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot de politieke elite van het land.

De president benadrukte verder dat het westen van Rusland militair wordt versterkt nu Zweden en buurland Finland lid zijn geworden van de NAVO. Poetin zei ook dat iedereen die Rusland probeert binnen te vallen, met zwaardere gevolgen te maken krijgt dan tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat het land nu wapens heeft die doelen op vijandelijk grondgebied kunnen raken.