Clicky


Hof: AD mag met voorwaarde Peter R. de Vries-artikel publiceren

Hof: AD mag met voorwaarde Peter R. de Vries-artikel publiceren
29-02-2024 14:00 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - ]update 15:30 uur] Het AD mag een artikel publiceren dat is gebaseerd op geluidsopnames die gemaakt zijn door wijlen Peter R. de Vries. Dat oordeelde het hof Amsterdam donderdag in een door Royce de Vries aangespannen kort geding tegen de krant. Het AD moet er echter wel voor zorgen dat bepaalde informatie niet naar personen herleidbaar is.

Volgens de zoon van Peter R. de Vries zou de publicatie van de krant zijn veiligheid in gevaar brengen. De Orde van Advocaten had zich later aangesloten bij het geding. De rechtbank gaf hen in eerste aanleg gelijk. Er werd zelfs een mededelingsverbod opgelegd, wat betekent dat er niets gezegd kan worden over de reden waarom de zaak buiten de openbaarheid wordt behandeld. Ook na afloop moesten beide partijen zwijgen. Het AD ging in hoger beroep.

In het hoger beroep werd duidelijk dat het artikel over BNNVARA-presentator Khalid Kasem zou gaan. Kasem runde eerder met vader en zoon De Vries een advocatenkantoor.

Veiligheidsrisico

Het hof oordeelt dat het AD niet mag publiceren over één onderdeel van gesprekken die Peter R. de Vries vermoedelijk heimelijk opnam, namelijk de naam en de tot de persoon te herleiden gegevens van iemand die Kasem heeft benaderd over informatie uit een strafdossier. Deze zouden namelijk een veiligheidsrisico kunnen opleveren voor De Vries en Kasem. AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma liet in een eerste reactie weten met deze voorwaarde "prima uit de voeten te kunnen". "Het is uiteraard nooit onze bedoeling om iemand in gevaar te brengen."

Het AD publiceerde begin vorige maand een artikel naar aanleiding van opnames die de krant via bronnen zou hebben gekregen. Op die door Peter R. de Vries gemaakte opnames zou te horen zijn dat Kasem erkent een ambtenaar te hebben omgekocht. Mogelijk heeft De Vries veel meer gesprekken opgenomen, ook als daar 'geheimhouders" zoals advocaten, aan deelnamen.

Afweging

Het hof erkent dat er een veiligheidsrisico is voor De Vries en Kasem, maar dat deze niet opwegen tegen "het belang van de vrijheid van meningsuiting".

De advocaat van het AD noemde het publicatieverbod van de rechtbank eerder een "poging de Nederlandse pers te muilkorven".

Het is nog niet duidelijk wanneer het artikel in de krant gaat verschijnen.