Clicky


Aanhoudingen bij verrassingsprotest boeren bij Arc de Triomphe

Aanhoudingen bij verrassingsprotest boeren bij Arc de Triomphe
01-03-2024 10:26 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - Bij een onaangekondigd boerenprotest bij de Arc de Triomphe in Parijs heeft de politie ingegrepen en 66 betogers aangehouden. Een van de arrestanten is volgens Franse media een voorman van een boerenactiegroep, Patrick Legras.

Hij keerde zich vlak voor zijn aanhouding fel tegen het beleid van de Europese Unie. De politie heeft betogers met hun tractors de stad uit geëscorteerd en de protestactie was volgens media relatief snel voorbij.

Volgens Legras maken de beleidsmakers van de EU de boeren al dagen belachelijk ondanks hun protesten. "Er is een vrijhandelsakkoord met Chili getekend, een met Kenia, en er is een 'natuurherstelwet' gekomen die de eigen Europese inclusief de Franse voedselproductie verder zal belemmeren", aldus Legras.

De Franse minister van Landbouw, Marc Fesneau, heeft in een vraaggesprek op de radio een poging gedaan het ongeduld van de betogende boeren te bezweren. De regering heeft de boeren de afgelopen tijd een reeks toezeggingen gedaan, maar de boeren zien nog niks concreets dat hun problemen zou verhelpen.

Fesneau zei dat onderhandelingen afgerond zijn, maar er nu nog veel moet worden gedaan om wetgeving aan te passen of te maken. Dat kan je niet in tien minuten regelen, aldus de minister.