Clicky


Transport met accumulatoren stilgezet door ILT

Transport met accumulatoren stilgezet door ILT [+foto's]
01-03-2024 12:13 | Gevaarlijke Stoffen | auteur Redactie

ROTTERDAM - Donderdagmiddag heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport in de haven van Rotterdam per direct een transport onderbroken. De oplegger was beladen met accumulatoren (UN2794) die voor verwerking onderweg waren naar het buitenland.

Tijdens de inspectie van de laadruimte bleek dat de accumulatoren in bakken waren geladen waar vloeistof op de accu's en in de bakken lag. Dit leek ogenschijnlijk water te zijn, maar met behulp van een pH-test werd vastgesteld dat deze vloeistof een pH tussen 0-3 had, terwijl water normaal een pH-waarde tussen de 7 en 9,5 ligt.

Ook bleek dat een aantal van deze accumulatoren niet waren afgedicht; het accuzuur was hierdoor zichtbaar. En er lag een accumulator op de rand van een van de bakken, waardoor er kans op kortsluiting aanwezig was, meldt de ILT.

De bakken waren op pallets gezet zonder gebruikmaking van enig stuwmateriaal. Uit nader onderzoek bij de afzender bleek dat twee bakken aan de buitenzijde waren beschadigd, mogelijk door de werking van de bijtende vloeistof.

Tevens ontbrak de correcte kenmerking en etikettering van de accumulatoren op alle bakken.

Tegen de afzender, vervoerder en de chauffeur wordt proces-verbaal opgemaakt.