Clicky


EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld

EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld
01-03-2024 12:36 | Financieel | auteur ANP

BRUSSEL - [update 13:30 uur] De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden bestookte Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

De uitkering van de rest van de 82 miljoen euro uit Brussel waarop UNRWA dit jaar rekende, gebeurt wel in delen. De overige 32 miljoen zal in twee termijnen van 16 miljoen worden overgemaakt. Mits de VN-organisatie een aantal afspraken nakomt die vrijdag zijn gemaakt. Zij gaat na of medewerkers een aandeel hadden in de bloedige Hamas-aanval van oktober. Ook neemt UNRWA maatregelen om te voorkomen dat personeel zich in de toekomst aan zoiets schuldig zou maken.

De commissie zegt 68 miljoen euro extra uit te trekken "voor hulp aan de Palestijnse bevolking in de regio". Die worden besteed via hulporganisaties als het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, maar zou ook (deels) naar UNRWA kunnen gaan. De voorgenomen humanitaire hulp naar de Palestijnen ging sowieso door, ongeacht de beschuldigingen aan UNRWA's adres. Van die 125 miljoen euro wordt 16 miljoen vrijdag toegekend.

Israël beticht UNRWA, dat al decennia hulp verleent aan de Palestijnen en in de Gazastrook de samenleving voor een belangrijk deel draaiende hield, van betrokkenheid bij de grootscheepse aanval van 7 oktober op dorpen en kibboetsen net over de Israëlische grens. Meerdere EU-landen schortten daarop de steun aan de hulporganisatie op. Omdat de EU de belangrijkste financier is van UNRWA dreigde de organisatie al gauw haar werk niet meer te kunnen doen. Terwijl de nood in Gaza juist met de dag ernstiger wordt.

De omgang met Israël splijt niet alleen de EU-landen, van wie bijvoorbeeld Spanje en Ierland veel minder geduld hebben met Israëls optreden in Gaza dan een lidstaat als Duitsland. Ook de commissie is verdeeld. Zo kondigde de Hongaarse Eurocommissaris die over de subsidie aan UNRWA gaat, aanvankelijk het opschorten van de hulp aan. Hij moest dat vervolgens inslikken.

"Onschuldige Palestijnen moeten niet de prijs betalen voor de misdaden van terreurgroep Hamas", zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Het dagelijks bestuur van de EU kan niet zeggen of UNRWA met de toezeggingen voorlopig kan blijven functioneren, of dat daarvoor ook bijvoorbeeld EU-lidstaten over de brug moeten komen.