Clicky


Russische oppositieleider Navalny begraven

Russische oppositieleider Navalny begraven
01-03-2024 14:27 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

Tijdens de begrafenis klonk het nummer My Way van Frank Sinatra. Nadat de kist in het graf was geplaatst, zou volgens de BBC ook muziek uit de film The Terminator te horen zijn geweest.

Navalny stond bekend als uitgesproken tegenstander van president Vladimir Poetin. Hij overleed vorige maand op 47-jarige leeftijd in een strafkolonie. Nabestaanden houden de autoriteiten verantwoordelijk voor zijn dood.

Ondanks de massale aanwezigheid van veiligheidstroepen kwamen vrijdag duizenden mensen afscheid nemen. Toeschouwers bij de kerk applaudisseerden, gooiden met bloemen en scandeerden "Navalny, Navalny".

Het organiseren van de uitvaart verliep moeizaam. Nabestaanden zijn volgens het team van Navalny onder druk gezet om alleen een besloten plechtigheid te houden. Er zou zijn gedreigd dat het lichaam anders bij de strafkolonie begraven zou worden.

Russische media berichten dat enkele honderden mensen de dienst mochten bijwonen in de kerk. Het ging onder meer om de ouders van Navalny.

Buiten de kerk verzamelde zich een mensenmassa. De ouders van Navalny werden er bedankt en omhelsd door omstanders. Ook verschenen videobeelden van mensen die zich in het gebedshuis rond de open kist van Navalny hadden verzameld.

Weduwe Joelia Navalnaja was niet aanwezig. Ze zou zich ook niet in Rusland bevinden. Navalnaja bedankte haar overleden echtgenoot op sociale media voor de 26 jaar "puur geluk" die ze samen hadden.

"Ik weet niet hoe ik zonder je moet leven, maar ik zal mijn best doen om te zorgen dat je blij voor me kan zijn en trots op me kan zijn", schreef Navalnaja op X. "Ik weet niet of dat me gaat lukken, maar ik zal het proberen."