Clicky


Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

Hamas meldt dood van zeven gijzelaars
01-03-2024 20:11 | Buitenland | auteur ANP/RTR

GAZA - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

De gijzelaars werden op 7 oktober ontvoerd bij de grootscheepse aanval van Palestijnse militanten op Israëlisch grensgebied. Israël zegt dat er nog zo'n 130 gegijzelden zijn, maar inmiddels geldt een aanzienlijk aantal daarvan als overleden.

Israël eist inmiddels dat Hamas met een lijst komt van alle gijzelaars die nog in leven zijn. Pas dan wil de Israëlische regering verder praten over een eventueel staakt-het-vuren met een ruil van gegijzelden tegen Palestijnse gevangenen in Israël, melden Israëlische media die zich baseren op een hoge Israëlische functionaris.

Israël zou de bemiddelaars in het conflict, de landen Egypte en Qatar, op de hoogte hebben gebracht. De functionaris zei dat Israël ook een "serieus antwoord" wil van Hamas over het aantal Palestijnse gevangenen dat zou moeten worden vrijgelaten als onderdeel van een mogelijke deal.