Clicky


Agnes Kant: vertrek Marijnissen was niet eigen keuze

Agnes Kant: vertrek Marijnissen was niet eigen keuze
02-03-2024 15:09 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BUSSUM - De leden van SP hebben zaterdag op het 29e congres van de partij met een staande ovatie afscheid genomen van Lilian Marijnissen, die begin december haar onmiddellijke vertrek als partijleider bekendmaakte. Partijgenoot Agnes Kant en voormalig SP-leider ging in haar toespraak in op het onvrijwillige vertrek van de partijleider. "Dat je gaat, is niet je eigen keuze."

Na opnieuw verloren verkiezingen ontstond in de partij onrust, zei Kant. De vraag werd gesteld of het niet tijd was voor een nieuw gezicht. "Als er een zaadje van twijfel wordt gezaaid, is het onhoudbaar. Je moet onvoorwaardelijke steun hebben als partijleider." Toen Marijnissen die niet meer voelde, stapte ze op.

Kant benadrukte dat "wé meerdere verkiezingen hebben verloren, wij met zijn allen, ondanks jou, ondanks dat jij het fantastisch deed".

Weinig draagvlak

Bij de Kamerverkiezingen eind november verloor de SP vier van haar negen zetels. De socialisten zitten nu met vijf leden in de Kamer.

De dag na de verkiezingen zei Marijnissen tegen het ANP "goed ziek" te zijn van dat verlies, maar zich ook "strijdbaar" te voelen en verder te willen gaan als partijleider. Op een daarop volgende vergadering van het partijbestuur proefde Marijnissen te weinig draagvlak om door te gaan. Een dag later maakte ze op X bekend te stoppen als partijleider en als Kamerlid.

Gouden tomaat

Marijnissen volgde op 13 december 2017 Emile Roemer op als politiek leider van de SP. Sindsdien heeft de SP bij alle verkiezingen verlies geleden, zowel bij die voor Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraadsverkiezingen. Jimmy Dijk is Marijnissen opgevolgd.

Als dank voor haar werk en inzet kreeg Marijnissen uit handen van Kant de gouden tomaat, de hoogste SP-onderscheiding.

Op het congres zijn zo'n zeshonderd SP'ers aanwezigen.