Clicky


Moeder Navalny brengt bezoek aan graf

Moeder Navalny brengt bezoek aan graf
02-03-2024 15:22 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

MOSKOU - De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft de dag na zijn uitvaart opnieuw zijn graf bezocht. Ook andere rouwende mensen kwamen daar zaterdag afscheid nemen.

De politie houdt toezicht bij de begraafplaats in Moskou, maar volgens Russische media wordt toegestaan dat mensen er bloemen leggen en bij het graf staan. Daar liggen veel bloemen en rouwkransen.

Een aanwezige journalist omschreef hoe 's middags mensen in de rij stonden bij de Borisov-begraafplaats, soms met tranen in de ogen. Sommige bezoekers namen borden mee met slogans van Navalny.

Veiligheidstroepen

Moeder Ljoedmila Navalnaja was bij haar bezoek in het gezelschap van de moeder van weduwe Joelia Navalnaja. De vrouw van Navalny was vrijdag zelf niet aanwezig bij de uitvaart.

Duizenden andere Russen kwamen toen wel afscheid nemen, ondanks de massale aanwezigheid van veiligheidstroepen. Er klonken kreten als "Rusland zonder Poetin" en "Poetin is een moordenaar".

Weduwe

Navalny overleed vorige maand op 47-jarige leeftijd in een strafkamp. De precieze doodsoorzaak is niet opgehelderd. De autoriteiten zeggen dat hij in gevangenschap het bewustzijn verloor en een natuurlijke dood stierf.

Weduwe Navalnaja houdt president Vladimir Poetin verantwoordelijk voor de dood van haar man. Ze heeft aangekondigd zijn werk te willen voorzetten.