Clicky


Grote NAVO-oefening 'Nordic Response' maandag van start in Scandinavië

Grote NAVO-oefening 'Nordic Response' maandag van start in Scandinavië
03-03-2024 20:19 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

RAMSTEIN - De Scandinavische landen en hun NAVO-bondgenoten geven maandag het startschot voor een grote militaire oefening, Nordic Response. Tot 15 maart gaan bijna 20.000 militairen uit 13 NAVO-lidstaten en de toekomstige lidstaat Zweden manoeuvres uitvoeren in het noordpoolgebied.

Het epicentrum van de militaire oefening is het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland. Vooral op zee zal er veel activiteit plaatsvinden. Meer dan 50 onderzeeërs, fregatten, korvetten, vliegdekschepen en amfibieschepen worden ingezet, zo deelt het luchtcommando van de NAVO (Aircom) in Ramstein mee.

In het luchtruim zullen meer dan honderd gevechts-, transport- en verkenningsvliegtuigen meedoen aan de oefening, evenals helikopters en toestellen van speciale eenheden Op de grond oefenen duizenden militairen met artilleriesystemen, tanks en rupsvoertuigen.

Grootste militaire oefening

Hoewel Turkije en nadien Hongarije akkoord zijn met de toetreding van Zweden tot de NAVO, is het lidmaatschap nog niet geformaliseerd. Toch neemt het land voor het eerst deel aan een grote militaire oefening van de alliantie. 4500 Zweedse soldaten worden ingezet. Finland, dat intussen al lid is, doet mee met ruim 4000 militairen.

Nordic Response is onderdeel van Steadfast Defender (STDE 24), volgens de NAVO de grootste militaire oefening van de alliantie sinds het einde van de Koude Oorlog. Van eind januari tot eind mei nemen in totaal tot 90.000 militairen deel, onder wie 5000 uit Nederland. Doel is onder meer om na te gaan hoe snel de NAVO Amerikaanse troepen kan mobiliseren ter versterking van de Europese defensie.