Clicky


Kremlin ontbiedt Duitse ambassadeur om gelekt gesprek militairen

Kremlin ontbiedt Duitse ambassadeur om gelekt gesprek militairen
04-03-2024 10:25 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

MOSKOU - [update 12:10 uur] Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Duitse ambassadeur in Moskou ontboden om uitleg te geven over een afgeluisterd gesprek tussen topmilitairen, meldt het staatspersbureau TASS. Het Kremlin zou boos zijn dat de Duitsers in de gelekte opname spraken over het aanvallen van de Krimbrug.

Afgelopen vrijdag bracht de Russische staatsomroep RT een opname naar buiten waarin te horen zou zijn dat Duitse officieren praten over hulp aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Ze hadden het over de mogelijkheid de strategische Krimbrug over de Straat van Kertsj met Duitse Taurusraketten te beschieten. Bondskanselier Olaf Scholz had eerder in het openbaar juist gezegd dat Berlijn niet van plan was om Duitse raketten te leveren aan Kyiv.

Scholz benadrukte maandag nog eens dat het voor hem geen optie is om raketten te sturen, als dat zou betekenen dat er ook Duitse militairen mee moeten om de Taurusraketten te bedienen. "Je kunt geen wapensysteem met een zeer groot bereik afleveren zonder na te denken over hoe de controle moet plaatsvinden. En als die controle alleen mogelijk is met de betrokkenheid van Duitse soldaten, dan is dat voor mij uitgesloten."

Volgens het Kremlin toont het gesprek "opnieuw de betrokkenheid van het Westen bij het conflict in Oekraïne". Woordvoerder Dmitri Peskov zegt dat het niet duidelijk was of de Duitse topmilitairen op eigen initiatief handelden of dat het deel was van het Duitse regeringsbeleid.

Het uitlekken van het gesprek leidde tot veel ophef in Duitsland en daarbuiten. Een defensiespecialist van de Bondsdag wil dat de communicatie van defensie beter beveiligd wordt om dit soort incidenten te voorkomen. Scholz heeft beloofd dat de kwestie zal worden opgehelderd.