Clicky


Veel hinder op snelwegen rond Utrecht door groot onderhoud

Veel hinder op snelwegen rond Utrecht door groot onderhoud
04-03-2024 10:32 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

UTRECHT - Rijkswaterstaat voert op de snelwegen rond Utrecht in 2024 een aantal grote onderhoudswerkzaamheden uit. Hiervoor zijn regelmatig afsluitingen nodig, met veel verkeershinder tot gevolg. Houd rekening met extra reistijd en soms lange omleidingsroutes.

De reeks werkzaamheden gaat vanaf begin maart 2024 van start met de vervanging van de verlichting in de Leidsche Rijntunnel (A2). Vanaf april volgt de vervanging van de stalen kabels (tuien) van de Galecopperbrug (A12). Daarna wordt het asfalt op de A12 tussen Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn en op de A2 tussen de knooppunten Oudenrijn en Everdingen vernieuwd. Op deze snelwegen voert Rijkswaterstaat tegelijk renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen. Verder vindt er op delen van de A1 en A27 asfaltonderhoud plaats.

Al deze werkzaamheden veroorzaken veel verkeershinder voor weggebruikers met vaak afsluitingen in het weekend. Ook rijdt het verkeer doordeweeks soms langere periodes over minder en/of versmalde rijstroken. Tijdens de werkzaamheden moeten weggebruikers rekening houden met extra reistijd en soms lange omleidingsroutes. Dat geldt in het bijzonder wanneer de A12 tussen Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn dicht is.

De hinder voor weggebruikers probeert Rijkswaterstaat zoveel mogelijk te beperken door werk te combineren of alleen ’s nachts uit te voeren. Hoofdingenieur-directeur Midden-Nederland Eric Diepstraten: "Sommige werkzaamheden kunnen echter alleen veilig overdag worden uitgevoerd. Ook is werken overdag regelmatig nodig om het groot onderhoud op tijd af te kunnen ronden. Afsluitingen overdag plannen we wel zoveel mogelijk in het weekend, wanneer er minder verkeer op de weg is."

Ook na 2024 staan er verschillende grote onderhoudswerkzaamheden gepland in de regio Utrecht. Zo worden de werkzaamheden aan de Galecopperbrug afgerond, start de verbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder en krijgt de A12 tussen knooppunt Lunetten en Veenendaal nieuw asfalt.

Meer werkzaamheden na 2024

Diepstraten: "We investeren de komende jaren dus veel in het onderhouden en verbeteren van de snelwegen rond Utrecht. Weggebruikers moeten daardoor voorlopig wel rekening blijven houden met verkeershinder. Dat is onvermijdelijk maar wel nodig, zodat de regio ook in de toekomst bereikbaar blijft."