Clicky


België zet tientallen Russische spionnen het land uit

België zet tientallen Russische spionnen het land uit
04-03-2024 10:42 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - België heeft de afgelopen maanden "tientallen Russische spionnen" het land uitgezet, zei premier Alexander De Croo volgens Belgische media. Het zouden "zogenaamde Russische diplomaten" zijn die "duidelijk" als spion voor het Kremlin werkten.

De Croo vertelde over de uitzettingen in gesprek met RTL Info toen het ging over de Russische pogingen om het Westen te destabiliseren. Volgens de premier voert Moskou ook regelmatig georganiseerde desinformatiecampagnes in België. "Daarnaast weten we dat onze websites vaak binnen enkele uren aangevallen worden met cyberaanvallen, zodra we stelling nemen tegen Rusland."

Volgens de premier kan België de steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland nog altijd betalen door "een slimme oplossing". "Poetin betaalt", aldus De Croo. "We financieren de hulp aan Oekraïne door het geld van Vladimir Poetin in België te belasten. Rusland heeft honderden miljarden aan tegoeden die bevroren zijn in België, en we gebruiken de volledige opbrengst van de belasting daarop." De Belgische belastingbetaler zou niets hoeven te financieren.