Clicky


Limburg accepteert buschauffeurs uit Kroatië die geen Nederlands spreken

Limburg accepteert buschauffeurs uit Kroatië die geen Nederlands spreken
04-03-2024 12:15 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

MAASTRICHT - De provincie Limburg wil Arriva toestemming geven om Kroatische chauffeurs die geen Nederlands spreken achter het stuur van streekbussen te zetten. Hoewel de provincie eist dat iedere buschauffeur "de Nederlandse taal verstaat en spreekt", mag Arriva hier waarschijnlijk tijdelijk van afwijken. De streekvervoerder kampt met een personeelstekort, met als gevolg uitval van bussen.

Arriva wil daarom in een pilot drie of vier chauffeurs uit Kroatië inzetten op buslijnen in Venlo en omgeving. Deze chauffeurs spreken weliswaar Engels, maar geen Nederlands zoals de provincie wel heeft opgenomen in het zogeheten programma van eisen. Daarin staat dat al het personeel dat contact heeft met reizigers Nederlands moet kunnen praten en verstaan. Ze moeten ook Engels en Duits verstaan en bij voorkeur kunnen spreken.

"De provincie Limburg is voornemens in te stemmen met deze voorgestelde tijdelijke oplossing", aldus de woordvoerder van gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (openbaar vervoer). Hij wijst op de "al langer bestaande uitdagingen voor Arriva om voldoende personeel aan te trekken" en de gevolgen daarvan. "De provincie Limburg vindt het namelijk van belang dat reizigers zo min mogelijk worden geconfronteerd met rituitval."

Als Limburg daadwerkelijk instemt met de pilot, stelt het wel als voorwaarde dat de betreffende chauffeurs een cursus Nederlands krijgen. Ook moeten voor hen dezelfde cao-afspraken gelden als voor de reguliere chauffeurs van Arriva.

Het vervoersbedrijf laat weten dat de Kroaten "een goede introductie" krijgen, zodat ze "op een goede manier" ingezet kunnen worden. "In de tussentijd werken we onverminderd door om nieuwe collega's op te leiden en te werven, met als doel hen met een vast dienstverband aan Arriva te verbinden", aldus een woordvoerster. "Feit is dat we simpelweg mensen te weinig hebben om een betrouwbare dienstregeling te kunnen bieden." Op dit moment volgen ruim vijftig mensen bij de streekvervoerder de opleiding tot buschauffeur. Arriva verwacht dat ze over drie maanden het benodigde rijbewijs hebben.