Clicky


Ruzie bij toezichthouder op veiligheidsdiensten, voorzitter per direct weg

Ruzie bij toezichthouder op veiligheidsdiensten, voorzitter per direct weg
04-03-2024 13:43 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 16:25 uur] Voorzitter Nico van Eijk van de CTIVD, de commissie die toezicht houdt op de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD, is per direct opgestapt omdat binnen de commissie "de verhoudingen verstoord zijn geraakt", meldt demissionair premier Mark Rutte in een Kamerbrief.

Omdat er geen perspectief is "op duurzaam herstel van de over en weer verstoorde verhoudingen" is afgesproken dat de voorzitter terugtreedt. Zijn taken worden voorlopig waargenomen door het langst zittende lid van de CTIVD.

Wat er mis is bij de toezichthouder, meldt Rutte niet. Een woordvoerster van de CTIVD verwijst naar de Rijksvoorlichtingsdienst, maar een woordvoerder kan niet meer informatie geven over de kwestie dan in de brief staat.

In verband met de belangrijke taken van de commissie wil Rutte op zo kort mogelijke termijn een interim-voorzitter benoemen. Ook wordt een procedure voor een nieuwe voorzitter in gang gezet. Daarbij worden zoals gebruikelijk de Tweede Kamer en een commissie van aanbeveling betrokken, waarin de Nationale Ombudsman, de president van de Hoge Raad en de vice-voorzitter van de Raad van State zitten.

Van Eijk werd in november 2019 door Rutte beëdigd als voorzitter van de commissie, als opvolger van oud-justitietopman Harm Brouwer. De termijn voor deze functie is zes jaar, waarna er één keer een verlenging kan komen. Van Eijk was eerder onderzoeker en later hoogleraar Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam en was directeur van het Instituut voor Informatierecht.