Clicky


Trump mag toch meedoen aan voorverkiezingen Colorado

Trump mag toch meedoen aan voorverkiezingen Colorado
04-03-2024 16:20 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump mag toch meedoen aan de voorronde van de presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Colorado. Het Amerikaanse Hooggerechtshof vindt het onterecht dat hij van het stembiljet is geschrapt. Het besluit komt op de valreep, namelijk een dag voor de voorverkiezingen in Colorado.

Rechters in Colorado vonden juist dat Trump niet op het stembiljet van deze staat mocht staan. Hij zou zichzelf hebben "gediskwalificeerd" voor het Amerikaanse presidentschap door zijn rol bij de bestorming van het Amerikaanse parlement begin 2021 in Washington. Een bepaling in de grondwet stelt dat personen die een opstand hebben veroorzaakt geen publiek ambt mogen bekleden.

De beslissing van het Hof, dat bestaat uit zes conservatieve en drie liberale rechters, was unaniem. De advocaat van Trump had drie argumenten aangevoerd tegen de uitsluiting door Colorado. Zo zou de aangehaalde bepaling uit de grondwet niet van toepassing zijn op hem omdat een president geen "functionaris van de Verenigde Staten" is. Bovendien zou een rechtbank in een staat de bewuste bepaling niet mogen toepassen zonder toestemming van het Congres (parlement). En de bestorming van het Capitool in 2021 was weliswaar "beschamend en crimineel", maar "geen opstand".

Trumps reactie op de beslissing was kort maar krachtig. "GROTE OVERWINNING VOOR AMERIKA!!!" schreef de voormalige president op het door hem opgerichte sociale medium Truth Social.

Trump is met afstand de koploper voor de Republikeinse nominatie om de Democratische president Joe Biden uit te dagen bij de Amerikaanse verkiezingen van 5 november. Zijn enige overgebleven rivaal voor de nominatie van zijn partij is de voormalige gouverneur van South Carolina, Nikki Haley. Dinsdag is het in de VS 'Super Tuesday', de dag waarop de meeste staten voorverkiezingen houden.