Clicky


Wilders en Van der Plas zwijgen vooral na gesprek met Putters

Wilders en Van der Plas zwijgen vooral na gesprek met Putters
04-03-2024 22:32 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas van BBB hebben na hun gesprek met informateur Kim Putters weinig woorden nodig. "Het was een goed gesprek", zegt Wilders meermaals. De politici zijn beiden voorstander van een coalitie met hun partijen, VVD en NSC. Maar de laatstgenoemde twee partijen denken verschillend over zo'n samenwerking.

De VVD is bereid om in een extraparlementair kabinet met deze partijen te stappen, maar alleen als alle vier een volwaardig coalitiepartner zijn. Pieter Omtzigt van NSC ziet dat laatste niet zitten en wil alleen gedoogpartner zijn. Hij wil niet direct samenwerken met de PVV, omdat hij de afstand tot die partij te groot vindt waar het aankomt op de grondwet en de rechtstaat.

Putters gaat na de gesprekken kort in op de verhalen die in sommige media zijn verschenen over de opstelling van Omtzigt aan de onderhandelingstafel. Volgens De Telegraaf zou dat soms gaan met stemverheffing, weglopen en huilbuien. Hij noemt de verhalen "roddel en achterklap". "Daar ben ik niet mee bezig, en dat helpt het proces ook niet", zegt de informateur.

Verslag

Over de gesprekken wil Putters niet veel meer kwijt. "Ik doe er alles aan om volgende week een verslag te leveren waarmee we vooruit kunnen in de politieke arena."

Omtzigt en Wilders gaan dinsdag afzonderlijk van elkaar in gesprek met Putters.