Clicky


Links-extremisten eisen sabotage Duitse Tesla-fabriek op

Links-extremisten eisen sabotage Duitse Tesla-fabriek op
05-03-2024 14:48 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR/DPA

BERLIJN - Een links-extremistische actiegroep eist de verantwoordelijkheid op voor de brandstichting bij een elektriciteitsmast en de stroomuitval bij de grote Tesla-fabriek in de buurt van Berlijn. De claim komt van de Vulkangruppe, oftewel Vulkaangroep. Volgens de actiegroep was het een daad van protest tegen de autofabrikant.

"We hebben vandaag Tesla gesaboteerd", aldus een brief van de Vulkangruppe. Door de uitval van de stroom ligt de fabriek van Tesla bij Grünheide stil. De fabriek is ontruimd.

De politie zei al vermoedens te hebben van brandstichting bij de stroommast. Ook woningen in de omgeving van Grünheide zitten zonder stroom. De politie doet momenteel onderzoek.

Doel

Volgens de actiegroep was het doel van de sabotage om de grootste mogelijke black-out te veroorzaken voor de fabriek van Tesla. In de brief stellen ze dat "Tesla de aarde, grondstoffen, mensen en werknemers consumeert en vervolgens wekelijks 6000 SUV's, killer-auto's en monstertrucks uitspuugt" bij Grünheide. Tesla heeft gezegd niet te verwachten dat de productie snel hervat kan worden.

Tesla-topman Elon Musk schreef in een reactie op X dat de daders "ofwel de domste eco-strijders ter wereld zijn of ze zijn poppen van degenen die geen goede klimaatdoelen hebben". "Het stoppen van de productie van elektrische voertuigen in plaats van fossiele voertuigen is extreem dom", aldus Musk.

De Vulkangruppe zou in 2021 ook een aanslag hebben gepleegd op de stroomvoorziening voor de bouw van de fabriek. Toen beschuldigden de links-extremisten Tesla ervan dat het bedrijf niet "groen, ecologisch en sociaal" is.

Uitbreidingsplannen

Actievoerders zijn momenteel ook aan het demonstreren tegen de uitbreidingsplannen die Tesla heeft voor de fabriek. Ze hebben sinds vorige week een bos naast de fabriek bezet, bijvoorbeeld met boomhutten. Ze zijn het er niet mee eens dat bomen gekapt moeten worden voor de uitbreiding.

Het fabrieksterrein is 300 hectare groot, maar Tesla wil daar 170 hectare aan toevoegen. Die ruimte zou onder meer nodig zijn voor een treinstation voor goederenaanvoer, opslaghallen en een opvang voor kinderen van werknemers. Tesla produceert daar jaarlijks zo'n 300.000 auto's en wil die productiecapaciteit opvoeren naar 1 miljoen.

Eerder spraken omwonenden van de fabriek zich al uit tegen de uitbreiding. Tesla ligt ook onder vuur omdat het de limieten voor afvalwater zou overschrijden. Een deel van de geplande uitbreiding ligt bovendien in een waterbeschermingsgebied.