Clicky


Fabrikant van elektrische brommers Eysing failliet

Fabrikant van elektrische brommers Eysing failliet
06-03-2024 09:30 | Financieel | auteur ANP

VUGHT - [update 10:30 uur] Eysing, fabrikant van elektrische brommers, is door de rechtbank in Den Bosch failliet verklaard. Volgens de oprichters kon er geen "noodzakelijke financiering" gevonden worden waardoor het onmogelijk was om de bedrijfsvoering voort te zetten.

"Investeringen bleven uit vanwege de problemen waarin enkele e-mobility fabrikanten in het afgelopen jaar verzeild raakten. Hierdoor werd het lastig voor de start-up om het vertrouwen te winnen van investeerders", staat in een verklaring van de oprichters. Volgens de onderneming deed de opkomst van massaproducten uit Azië en de concurrentie van fatbikes het bedrijf mede de das om.

Eysing, opgericht door vier vrienden uit Vught, ging in 2017 officieel van start. Ze ontwikkelden een elektrische brommer met de lijnen van een vooroorlogse motorfiets. De accu zit verwerkt in de tank. Bij het ontwerp lieten de Brabanders zich inspireren door het roemruchte Eysink, de oudste fabrikant van Nederlandse auto's en motorfietsen.

Volgens Stijn Smit (25), een van de oprichters, had het bedrijf een financieringsbehoefte van 1,5 miljoen euro. "En daarnaast zijn wij ook vooral op zoek naar een strategische partner. Het afgelopen jaar hebben we veel investeringsgesprekken gevoerd. Helaas is het ons niet gelukt om die financiering aan te trekken", zegt Smit. Met het geld had hij de groei van het bedrijf willen financieren, waaronder het verder ontwikkelen van een nieuw model en de verkoop uitbreiden naar het buitenland.

Nu rijden er een kleine 150 retrobrommers rond in Nederland van het merk Eysing. Hoe garanties afgewikkeld worden kon Smit niet zeggen. "We hebben nog onderdelen liggen, maar het is niet meer aan ons helaas om te bepalen of die verkocht of geveild worden, of dat er een partij wordt gezocht die met Eysing in gesprek wil om iets te kunnen bereiken."

Curator Bas van Dooren van Holla Advocaten vindt het nog te vroeg om te zeggen of er een doorstart komt. "Ik ben er pas gisterenmiddag voor het eerst geweest. De enige kans die er is, lijkt mij, is dat er een bevlogen partij bereid is om deze start-up verder op weg te helpen, want er moet nog wel echt veel gebeuren", aldus de curator. "En er moet wel serieus wat geld bij, maar voor de mensen die het kunnen betalen is het denk ik een leuk speeltje", besluit hij.