Clicky


Ziekenhuis Adrz Zierikzee gaat dicht

Ziekenhuis Adrz Zierikzee gaat dicht
06-03-2024 10:01 | Gezondheid | auteur ANP

ZIERIKZEE - [update 14:10 uur] De vestiging van ziekenhuis Adrz in het Zeeuwse Zierikzee gaat sluiten. De zorg wordt geconcentreerd op de twee andere locaties, in Goes en Vlissingen, op respectievelijk 30 en 50 kilometer afstand. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet bekend.

Volgens het ziekenhuis zou het gebouw flink opgeknapt moeten worden, maar kost dat te veel geld. Ook zou het ziekenhuis dure apparatuur moeten kopen om door te kunnen gaan. Bovendien zegt het ziekenhuis met structureel personeelstekort te kampen. "Het lukt Adrz gewoonweg niet om op drie locaties de kwaliteit van zorg te bieden die iedere patiënt verdient."

De ziekenhuisgroep wil kijken of het mogelijk is dat Zierikzee en omgeving na de sluiting toch "een vorm van medisch-specialistische zorg" houden. De afgelopen jaren konden patiënten in het ziekenhuis terecht voor poliklinische zorg, dagopnames en kortdurende opnames. Voor complexere behandelingen en spoedeisende hulp waren inwoners van Schouwen-Duiveland al langer aangewezen op andere ziekenhuizen, waaronder ook dat in Dirksland op Goeree-Overflakkee.

De Schouwse wethouder Ankie Smit (volkgezondheid) laat weten dat de gemeente zich zorgen maakt over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg voor onder meer inwoners met chronische aandoeningen en gedurende zwangerschappen. "Zorgmijding ligt voor de hand. Een enkele reis Goes is 30 kilometer vanuit Zierikzee. Een enkele reis Vlissingen is 50 kilometer." De Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas zegde vorige week in een commissievergadering toe met het Adrz in gesprek te gaan over het voornemen de vestiging in Zierikzee te sluiten.

Ook in andere delen van het land worden ziekenhuizen mogelijk gesloten. Zo gaat het aantal ziekenhuizen in Friesland na 2030 mogelijk terug van vier (Leeuwarden, Heerenveen, Sneek en Drachten) naar drie (Leeuwarden, Drachten en Joure).

Op andere plekken wordt de zorg teruggeschroefd. Zo overweegt het Zuyderland Ziekenhuis in Limburg om de spoedeisende zorg te concentreren op de vestiging in Sittard-Geleen. Op de locatie in Heerlen kunnen patiënten dan misschien alleen nog voor dagbehandelingen terecht. Gelre Ziekenhuizen heeft de afdeling verloskunde in Zutphen gesloten en verplaatst naar de vestiging in Apeldoorn. Andere ziekenhuizen, zoals Ikazia (Rotterdam), het HagaZiekenhuis (Den Haag en Zoetermeer) en VieCuri (Venlo), verkeren in financiële problemen en moeten afslanken om te overleven.