Clicky


Media: Nikki Haley gaat zich terugtrekken uit voorverkiezingen

Media: Nikki Haley gaat zich terugtrekken uit voorverkiezingen
06-03-2024 12:19 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - [update 13:10 uur] De Amerikaanse politica Nikki Haley trekt zich terug uit de voorverkiezingen van de Republikeinse Partij. Ze gaat dat woensdagochtend (lokale tijd) bekendmaken in een speech, zeggen ingewijden tegen The Wall Street Journal. Ook andere media kregen het nieuws later bevestigd.

Haley stopt haar campagne na een reeks nederlagen op Super Tuesday. Ze verloor vrijwel overal van oud-president Donald Trump, die het bij de presidentsverkiezingen waarschijnlijk weer gaat opnemen tegen zittend president Joe Biden.

Trump wordt met het vertrek van Haley verlost van zijn laatste serieuze Republikeinse rivaal. Andere prominente partijgenoten, zoals zijn voormalige vicepresident Mike Pence, trokken zich eerder al terug uit de voorverkiezingen.

Haley spreekt woensdagochtend nog geen steun uit voor een andere kandidaat, zeggen de bronnen van de zakenkrant. Wel gaat ze Trump aanmoedigen om de steun te verdienen van de kiezers die op haar hebben gestemd.

Oud-gouverneur Haley kreeg in de voorverkiezingen vooral steun van kiezers die tot het politieke midden worden gerekend. Dat waren er uiteindelijk niet genoeg om Trump mee te verslaan.

De voorverkiezingen zijn bedoeld om de officiële presidentskandidaat van de partij te kiezen. Haley heeft haar partijgenoten eerder gewaarschuwd dat Trump in haar ogen niet kan winnen van de Democraat Biden.

Haley legt volgens de krant een verklaring af rond 10.00 uur plaatselijke tijd op woensdag, 16.00 uur in Nederland. Ze houdt de toespraak in haar thuisstaat South Carolina, waar ze eerder ook verloor van Trump.