Clicky


Rusland zet activist en topschaker Kasparov op terreurlijst

Rusland zet activist en topschaker Kasparov op terreurlijst
06-03-2024 16:16 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MOSKOU - Rusland heeft de bekende Russische activist en topschaker Garri Kasparov op de lijst van terroristen en extremisten gezet. Hij woont al tien jaar in de Verenigde Staten.

De 60-jarige, in de Sovjet-Unie geboren Kasparov is schaakgrootmeester, voormalig wereldkampioen schaken en schrijver. Hij is al lange tijd criticus van de Russische president Vladimir Poetin en hij heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen het militaire offensief van Rusland in Oekraïne.

Nu Kasparov op de lijst staat, kunnen de autoriteiten beslag leggen op zijn tegoeden in Rusland. De bevoegde waakhond tegen witwassen en financiering van terreur heeft geen toelichting gegeven op het besluit hem toe te voegen aan de zwarte lijst.

Buitenlandse agent

Mensenrechtengroeperingen zeggen dat het Kremlin met de stap critici het zwijgen op wil leggen, net als met de term "buitenlandse agent" die het gebruikt voor mensen die het ziet als vijanden van de staat.

Kasparov drong er vorig jaar bij het Westen op aan Kyiv te blijven steunen. Hij zei dat Oekraïne Moskou moet verslaan als een "voorwaarde" voor een democratische overgang in Rusland.