Clicky


Nikki Haley trekt zich terug als kandidaat en feliciteert Trump

Nikki Haley trekt zich terug als kandidaat en feliciteert Trump
06-03-2024 16:30 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse Republikein Nikki Haley beëindigt haar poging om de presidentskandidaat van haar partij te worden. Ze verloor dinsdag opnieuw voorverkiezingen in veel staten van oud-president Donald Trump en ziet daarom geen perspectief meer om het Witte Huis te bereiken.

Ze feliciteerde Trump omdat hij "waarschijnlijk" de kandidaat van de Republikeinen wordt, maar roept hem ook op om zijn best te doen de steun van alle Republikeinen te krijgen die tot nu achter Haley stonden.

"Ik wens hem het beste", zei Haley tijdens een verklaring in haar thuisstaat South Carolina. "Ik zou iedereen het beste wensen die de president van Amerika wordt. Ons land is te kostbaar om ons door onze verschillen te laten verdelen." Ze benadrukte altijd een conservatieve Republikein te zijn geweest en achter haar standpunten te blijven staan. Ze hoopt dat Trump ook een kandidaat zal zijn voor haar kiezers en niet alleen voor de mensen die hem al steunden. "Het is nu zijn moment om te kiezen."

Haley was de laatste tegenstander van Trump binnen de Republikeinse Partij. Amerikaanse media meldden woensdagochtend al dat de oud-VN-ambassadeur zich zou terugtrekken na de nederlagen op Super Tuesday, de belangrijkste dag in de voorverkiezingen.

Haley won tot nu toe alleen de 'primaries' in Washington DC en in de staat Vermont. Ze heeft volgens CBS News in totaal 87 gedelegeerden gewonnen, Trump heeft er al 1053 en het lijkt een kwestie van tijd tot hij er genoeg heeft om de nominatie van de Republikeinen veilig te stellen.