Clicky


Bemanning meldt derde dode bij aanval Houthi's op vrachtschip 'True Confidence'

Bemanning meldt derde dode bij aanval Houthi's op vrachtschip 'True Confidence'
07-03-2024 09:25 | Incidenten | auteur ANP/BLOOMBERG

ADEN - [update 11:10 uur] De Indiase marine heeft na een dodelijke aanval de bemanning geëvacueerd van het vrachtschip True Confidence. De circa twintig opvarenden zijn overgebracht naar Djibouti, meldt de eigenaar van het schip.

Op het schip vielen voor de kust van Jemen drie doden door een raketaanval. Zij komen uit de Filipijnen en Vietnam. Dit is de eerste keer dat sterfgevallen worden gemeld na een aanval van Houthi-rebellen op de internationale scheepvaart.

Twee andere bemanningsleden raakten ernstig gewond. Ook zij komen uit de Filipijnen, melden de autoriteiten van dit Oost-Aziatische land. De gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Djibouti.

De eigenaar zegt dat de True Confidence na de beschieting op drift is geraakt en zou wegdrijven van land. Er worden voorbereidingen getroffen voor een bergingsoperatie.

Vanuit Jemen voeren Houthi-opstandelingen al maanden aanvallen uit op de internationale schepvaart. Ze hebben zich solidair verklaard met de Palestijnen en willen druk uitoefenen om de strijd in de Gazastrook te stoppen.

De Houthi's beschrijven de True Confidence als een Amerikaans schip, maar volgens de Amerikaanse autoriteiten klopt dat niet. Een ingewijde zei tegen persbureau Bloomberg dat het schip voorheen wel eigendom is geweest van een bedrijf uit Los Angeles.