Clicky


Treinreizigers wacht rommelige dag door roest op het spoor

Treinreizigers wacht rommelige dag door roest op het spoor
08-03-2024 09:40 | Algemeen | auteur ANP

UTRECHT - Vrijdag is er veel hinder voor treinreizigers door onverwacht extra werk aan het spoor. Volgens een woordvoerder van de NS verloopt een en ander vrijdagochtend rond 07.00 uur redelijk. "Maar het blijft heel vervelend, zeker ook omdat het vrij onverwachte werkzaamheden zijn." Volgens ProRail was dit extra werk niet opgenomen in de planning.

Spoorbeheerder ProRail moet roest verwijderen van sporen. Dat gebeurt vrijdag in fases, op verschillende trajecten rond de luchthaven, waardoor de situatie voor de reiziger per uur kan verschillen. "Er is een minimaal aantal sporen beschikbaar en er waren al minder sporen door geplande werkzaamheden. Er rijden dus tientallen treinen niet."

In alle vroegte is begonnen aan het traject Hoofddorp-Schiphol en daar zijn bussen ingezet. Daarna zijn de sporen naar Leiden en Amsterdam en Rotterdam aan de beurt. Later vrijdag volgen werkzaamheden richting Duivendrecht, waardoor ook vervoer richting Utrecht, Schiphol en Leiden wordt geraakt. Op niet alle trajecten worden bussen ingezet, soms omdat er volgens NS voldoende omreismogelijkheden zijn, soms omdat die bussen niet zomaar snel zijn in te zetten.

NS verwacht dat vrijdag rond 15.15 uur alle klussen zijn geklaard, maar ook dan zal het nog even duren voor alle treinen weer normaal rijden.

De roest op de sporen is ontstaan doordat daar langere tijd geen treinen over reden, door gepland werk. Een woordvoerder van ProRail zegt dat twee weken geleden bleek dat het weghalen van de roest niet was opgenomen in de planning van al het werk. Uiteindelijk is in overleg met NS en de uitvoerders donderdag besloten vrijdag dan maar alles in zo kort mogelijk tijdsbestek te doen. "Een fout wil ik het niet noemen, het is niet zo dat iemand dat bewust uit de planning had gelaten. Maar dat inplannen is inderdaad wel de verantwoordelijkheid van ProRail."