Clicky


Acties verwacht op Internationale Vrouwendag

Acties verwacht op Internationale Vrouwendag
08-03-2024 10:17 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Wereldwijd wordt stilgestaan bij Internationale Vrouwendag. Er worden op en rond de jaarlijkse dag acties en marsen gehouden in verschillende landen.

Het thema van dit jaar is 'Invest in women: Accelerate progress': investeer in vrouwen, versnel de vooruitgang. VN-vrouwenorganisatie UN Women zegt dat jaarlijks 360 miljard dollar extra (331 miljoen euro) nodig is om gendergelijkheid te bereiken.

Internationale Vrouwendag wordt al meer dan een eeuw georganiseerd. De eerste editie stamde uit 1911. Toen deden mensen op meerdere plaatsen in Europa mee aan manifestaties tegen vrouwendiscriminatie.

In 1908 had ook al een grote mars plaatsgevonden in de Amerikaanse metropool New York. Toen gingen duizenden vrouwen de straat op. Ze eisten betere arbeidsomstandigheden en stemrecht.

Ook 116 jaar later bestaat nog grote bezorgdheid over de positie van vrouwen. De Verenigde Naties waarschuwen dat in 2030 meer dan 342 miljoen vrouwen en meisjes in extreme armoede leven als niet wordt ingegrepen.

Bij acties is er nu ook aandacht voor de oorlog tussen Israël en Hamas. Bij sommige marsen wordt stilgestaan bij de situatie in de Gazastrook, terwijl vanuit Israël de roep klonk om vrouwelijke gijzelaars vrij te laten die vastzitten in dat kustgebied.