Clicky


Meer dan 2000 asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

Meer dan 2000 asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel
09-03-2024 14:46 | Binnenland | auteur ANP

TER APEL - In Ter Apel hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag voor het eerst in twee weken meer dan het toegestane maximumaantal van 2000 mensen de nacht doorgebracht. Afgelopen nacht sliepen er 2002 personen in het aanmeldcentrum, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten.

Vorige maand bepaalde de rechter dat er maximaal 2000 mensen mogen verblijven in Ter Apel, op straffe van een dwangsom van 15.000 euro per dag. Het is de derde keer dat het toegestane maximum is overtreden. De dwangsom moet worden betaald aan de gemeente Westerwolde, waar het centrum staat.

Of het gaat lukken om komende nacht onder het maximum te blijven, kon de COA-woordvoerder nog niet zeggen.

Het COA liet eerder deze week weten dat het alleen lukte om onder het maximum te blijven door asielzoekers onder meer vaker door het land te verplaatsen. "Of de grens nu op 2000 of 2200 plekken ligt, maakt weinig uit", aldus een woordvoerster eerder. "De bottomline is dat er niet genoeg opvangplekken zijn in het land."

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg zei donderdag in de Kamer dat het realiseren van opvangplekken moeizaam blijft. Hij liet weten dat twee grote opvanglocaties binnen nu en 14 maart sluiten waardoor in totaal 1900 plekken wegvallen.