Clicky


Reiskostenvergoeding: 4 dingen om te weten in 2024!

Reiskostenvergoeding: 4 dingen om te weten in 2024!
10-03-2024 11:14 | Auto | auteur Gesponsorde content

Een reiskostenvergoeding is bedoeld om werknemers terug te betalen voor de kosten die ze maken om van huis naar hun werk en terug te reizen. Als werkgever ben je niet altijd verplicht om deze kosten te vergoeden, behalve als dit in de cao staat, maar het is wel een net gebaar. Dit onderwerp zou eigenlijk besproken moeten worden tijdens een sollicitatiegesprek. In dit artikel leggen we je uit hoe reiskostenvergoeding werkt en wat je als werknemer en werkgever moet weten. Benieuwd? Hier zijn 4 dingen over reiskostenvergoeding die La Souris Scooters op een rijtje gezet. Lees verder!

Maximale vergoeding per kilometer

Als je in 2024 reiskostenvergoeding krijgt, is het handig om te weten dat je maximaal 23 cent per kilometer van je werkgever kunt krijgen. Dit geldt voor alle manieren van reizen: of je nu alleen rijdt, met anderen meerijdt of het ov pakt. Je kunt zelfs een motorscooter kopen en dat als vervoermiddel gebruiken. Dit bedrag krijg je belastingvrij, dus het is de ideale manier om je reiskosten terug te krijgen zonder dat je er belasting over hoeft te betalen.

Flexibiliteit bij gebruik van eigen vervoer

Goed nieuws voor iedereen die in 2024 met zijn eigen vervoer naar het werk gaat: sinds 1 januari kun je van je werkgever tot 23 cent per kilometer krijgen, helemaal belastingvrij. Maakt niet uit of je de auto, fiets of iets anders pakt, deze vergoeding kun je krijgen zonder dat je er belasting over hoeft te betalen, zolang je niet meer dan dat bedrag per kilometer vraagt. Dat willen we allemaal wel, toch?

Opties voor openbaar vervoer

Als je het liefst met het openbaar vervoer naar je werk gaat, zijn er verschillende manieren waarop je reiskosten vergoed kunnen worden. Je werkgever kan je de echte kosten die je maakt terugbetalen, of een vast bedrag per kilometer geven, tot 23 cent. Dit geeft jou de vrijheid om te kiezen wat het beste voor jou werkt en dat is weer afhankelijk van wat je uitgeeft aan reizen.

Carpooling regelingen

Samen rijden (carpoolen) naar het werk is goed voor het milieu en je portemonnee. In 2024 zijn er zelfs speciale afspraken voor mensen die carpoolen. Als je de bestuurder bent in een carpool, kan je werkgever je 23 cent per kilometer betalen. Dit geldt ook voor de extra kilometers die je rijdt om collega's op te halen. Als je zelf met collega's hebt afgesproken om te carpoolen, kun je ook 23 cent per kilometer krijgen voor de rechte weg van huis naar werk. Voor die extra stukjes omrijden om iemand op te halen, krijg je dan geen belastingvoordeel.

De reiskosten berekenen!

Om uit te rekenen hoeveel reiskostenvergoeding iemand krijgt, moet je best precies zijn. Je moet eerst vaststellen hoe ver iemand van het werk woont. De Belastingdienst kijkt naar de meest gebruikelijke route, die niet altijd de kortste is. Dus de afstand kan anders zijn dan je denkt. De formule om de vergoeding te berekenen neemt deze afstand, vermenigvuldigt het met 23 cent voor elke kilometer, telt de heen- en terugreis samen, vermenigvuldigt dat met het aantal werkdagen in een jaar (214) en deelt het door 12 voor het bedrag dat je elke maand krijgt. Met deze formule kunnen zowel werkgever als werknemer duidelijk zien hoe de vergoeding is opgebouwd.