Clicky


Dertien aanhoudingen rond opening Nationaal Holocaustmuseum

Dertien aanhoudingen rond opening Nationaal Holocaustmuseum
10-03-2024 19:01 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De politie heeft zondag dertien demonstranten aangehouden rond de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. De aanhoudingen werden onder meer verricht voor het verstoren van de openbare orde en vernieling, zoals door het gooien van stenen en het vernielen van een politiebus. Alle verdachten zitten nog vast en worden gehoord, meldt de politie. Onder de verdachten is volgens een woordvoerder één minderjarige.

Ongeveer duizend mensen demonstreerden op het Waterlooplein tegen de komst van de Israëlische president Isaac Herzog naar de opening van het museum. Volgens de politie zorgde een kleine groep demonstranten daar korte tijd voor een grimmige sfeer. Zo gooiden ze met eieren en vuurwerk en werden politiebusjes beklad met verf. Sommige demonstranten klommen ook op de politiebusjes. De Mobiele Eenheid greep in om de mensen van de busjes te verwijderen. Elders in de stad gooiden mensen met stenen naar de politie. Eerder op zondag werd in de buurt van het Nationaal Holocaustmuseum een vrouw opgepakt voor het plakken van stickers.

Ook bij de deur van het museum zelf werd zondag gedemonstreerd. Tijdens het openingsprogramma in de Portugese Synagoge en bij de officiële openingsceremonie in het museum waren gefluit en leuzen die de demonstranten riepen te horen. Ook werden koning Willem-Alexander en president Herzog uitgejoeld toen ze het museum in- en uitgingen.