Clicky


Vermeende overvallers waardetransport ontkennen betrokkenheid

Vermeende overvallers waardetransport ontkennen betrokkenheid
11-03-2024 13:52 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 17:35 uur] Twee mannen die verdacht worden van een gewelddadige overval op een waardetransport bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord in 2021, ontkennen iedere betrokkenheid. De 36-jarige Belg en 38-jarige Fransman ontkennen dat zij die dag in de hoofdstad waren, zeiden zij maandag in de rechtbank in Amsterdam. Eerder zijn al acht mannen veroordeeld voor de zeer gewelddadige overval, waarbij miljoenen euro's buit zijn gemaakt.

De overval op 19 mei 2021 leidde tot een wildwestachtervolging met de massaal uitgerukte politie. Daarbij werd op agenten geschoten. De achtervolging eindigde in Broek in Waterland, een dorp boven Amsterdam. Vluchtauto's werden daar in brand gestoken. Tijdens een achtervolging te voet door een weiland schoot de politie een 47-jarige verdachte, afkomstig uit Frankrijk, dood. Meerdere personen zijn ter plekke aangehouden.

De twee mannen die nu terechtstaan, wisten volgens het Openbaar Ministerie na de overval te ontkomen waarna ze een tijdje verbleven in een appartement in Rotterdam. Camerabeelden van vier verdachten werden getoond bij Opsporing Verzocht en televisieprogramma's in België en Frankrijk. De mannen zijn herkend, onder meer aan hun kleding. Ook zou er contact zijn geweest met de eerder veroordeelde overvallers. Op het pistool van een van hen is DNA van de Franse verdachte aangetroffen.

Tijdens de zitting werden beelden getoond van de achtervolging in Broek in Waterland, gefilmd vanuit een politiehelikopter. Te zien is dat de overvallers twee vluchtauto's in brand steken, klem gereden worden door de politie en via een woonerf een weiland in vluchten. Een van hen verstopte zich in een kliko, maar werd al snel ingerekend. De buit bedroeg 14,5 miljoen euro aan edelmetalen, waarvan ruim 4 miljoen nog steeds spoorloos is. De Fransman zit inmiddels twee jaar in voorarrest. De Belgische verdachte zit in België al gevangenisstraffen uit van in totaal zestien jaar, voor onder meer diefstal met geweld en ontvoering.

De rechtbank heeft meerdere dagen uitgetrokken voor behandeling van de zaak. De strafeisen van het OM worden dinsdag verwacht; de uitspraak 28 mei. Op een later moment zullen nog twee andere vermeende overvallers voor de rechter moeten verschijnen. De andere verdachten, met de Belgische, Franse en Marokkaanse nationaliteit, zijn vorig jaar veroordeeld tot celstraffen tot vijftien jaar. Die zaak loopt nog in hoger beroep.