Clicky


Airbnb komt met wereldwijd verbod op camera's binnenshuis

Airbnb komt met wereldwijd verbod op camera's binnenshuis
11-03-2024 16:26 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Verhuurplatform Airbnb gaat beveiligingscamera's binnenshuis die gasten kunnen vastleggen verbieden. Het gaat om een wereldwijd verbod en gaat eind april in. Airbnb geeft als reden voor de maatregel het "vereenvoudigen van het beleid met betrekking tot beveiligingscamera's en de privacy te blijven prioriteren".

Airbnb stond het gebruik van binnencamera's altijd wel toe in gemeenschappelijke ruimtes zoals gangen en woonkamers, mits ze werden vermeld op de boekingspagina. Ook moesten ze duidelijk zichtbaar zijn en niet geplaatst zijn in slaapkamers, toiletten en badkamers.

In de afgelopen jaren kwam het meerdere malen voor dat mensen in hotels en Airbnb's stiekem gefilmd werden met verborgen camera's. Zo'n camera kan verborgen zitten in bijvoorbeeld de rookmelder aan het plafond.

Buitencamera's wel toegestaan

Volgens Airbnb zijn buitencamera's en geluidsmeters nog wel toegestaan. Verhuurders moeten echter wel de aanwezigheid en locatie van deze camera's bekendmaken voordat gasten boeken. Ze mogen niet gericht zijn op binnengebieden. Daarbij zijn deze camera's niet toegestaan in bepaalde buitenruimtes zoals een afgesloten buitendouche of sauna.

Volgens Airbnb heeft maar "een klein deel" van de verhuurders op het platform beveiligingscamera's. Inmiddels zijn er meer dan 5 miljoen verhuurders aangesloten bij de organisatie.