Clicky


Europese Commissie stelt verplichte limieten voor onderwaterlawaai in voor de scheepvaart

Europese Commissie stelt verplichte limieten voor onderwaterlawaai in voor de scheepvaart
12-03-2024 09:16 | Politiek | auteur Redactie

BRUSSEL - Maandag heeft de Europese Commissie voor het eerst in de Europese Unie (EU) verplichte limieten voor onderwaterlawaai ingesteld. Dit is een belangrijke stap vooruit voor de bescherming van de biodiversiteit in onze oceanen.

Deze stap komt na jaren intensieve lobby van International Fund for Animal Welfare (IFAW), en andere organisaties, en volgt een jaar nadat een technische werkgroep deze limieten opstelde om lidstaten te helpen een goede milieustatus te behalen voor de zee. De maatregelen zijn ontwikkeld in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM) en moeten voor oktober 2024 door de lidstaten worden gebruikt bij de actualisering van hun mariene strategieën.

Wereldwijd wordt de helft van het onderwaterlawaai geproduceerd door de commerciële scheepvaart. Deze constante herrie maakt het moeilijk voor zeedieren om voor hen belangrijke geluiden goed op te vangen en te interpreteren. Het beïnvloedt ook de predatie en groepsstructuren, brengt relaties en de stabiliteit van het voedselweb in gevaar en verlaagt de productiviteit van het ecosysteem.

“We hebben jarenlang gepleit voor bindende regels voor onderwaterlawaai. Dit type vervuiling overstemt de natuurlijke geluiden onderwater en veroorzaakt veel stress bij walvissen, dolfijnen en andere zeedieren. Het instellen van verplichte limieten is dus een zeer welkome stap”, zegt Sabine Zwiers, senior campaigner bij IFAW.

Nu moeten de limieten nog worden vertaald naar effectieve en uitvoerbare operationele maatregelen. De herziening van de KRM biedt hiervoor de beste kans en het is nu aan de Europese Commissie om lidstaten duidelijke richtlijnen te geven voor hoe ze het onderwaterlawaai kunnen verminderen.

IFAW’s Blue Speeds campagne roept de EU op tot verlaging van vaarsnelheden tot 75 procent van de maximumsnelheid voor commerciële scheepvaart in Europese wateren. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat de invoering van Blue Speeds voor schepen het onderwaterlawaai met 25% kan verminderen en het risico van aanvaringen met walvissen met 23% kan verlagen. Ook zorgt het voor ongeveer 8 procent minder brandstofverbruik, CO2-uitstoot en luchtvervuiling door scheepvaart.

De recent herziene Europese Richtlijn Milieucriminaliteit erkent de bedreigingen van onderwaterlawaai als milieumisdrijf. “Blue Speeds voor de scheepvaart is een praktische en eenvoudig te realiseren maatregel voor lidstaten om de nieuwe geluidslimieten uit te voeren”, zei Zwiers.