Clicky


Eerste schip met hulpgoederen voor Gaza vertrokken uit Cyprus

Eerste schip met hulpgoederen voor Gaza vertrokken uit Cyprus
12-03-2024 09:24 | Buitenland | auteur ANP/RTR

NICOSIA - Een eerste schip met hulpgoederen voor de Gazastrook is vertrokken uit Cyprus. Het gaat om het hulpschip Open Arms dat voedselhulp vervoert voor inwoners van het Palestijnse kustgebied.

Het schip van non-profitorganisatie Proactiva Open Arms verliet dinsdagochtend de haven van Larnaca. Het is de eerste keer dat gebruik wordt gemaakt van een nieuwe humanitaire corridor, een hulproute over zee. Er zou onder meer meel en rijst worden meegenomen.

Voor de eerste vaartocht werkte Proactiva Open Arms samen met het Amerikaanse World Central Kitchen (WCK). De Verenigde Arabische Emiraten hielpen met de financiering. WCK zegt een "maritieme snelweg" te willen creëren waarover doorlopend vaartuigen "met miljoenen maaltijden" voor Gaza kunnen varen.

Lange overtocht

In de dichtbevolkte Gazastrook wordt al maanden gevochten en komt over land maar beperkt hulp binnen. Landen hebben daarom hulpgoederen laten afwerpen met vliegtuigen en zetten ook in op leveringen per boot. Gaza ligt zo'n 320 kilometer van Cyprus en de reis kan per schip zo'n vijftien uur duren. De Open Arms neemt een schuit met hulpgoederen op sleeptouw en daardoor kan deze overtocht mogelijk fors meer tijd in beslag nemen.

Internationaal bestaan grote zorgen over de bevolking van de Gazastrook, een kustgebied waar meer dan 2 miljoen mensen wonen. Een groot deel van de Gazanen is ontheemd geraakt en de infrastructuur ligt in puin. Er wordt onderhandeld over een nieuw bestand tussen Israël en Hamas, maar op een doorbraak lijkt nog geen uitzicht te zijn.