Clicky


Nieuw-Zeeland legt beslag op zwarte dozen Boeing 787 na incident

Nieuw-Zeeland legt beslag op zwarte dozen Boeing 787 na incident
12-03-2024 09:42 | Incidenten | auteur ANP/RTR

WELLINGTON - De autoriteiten in Nieuw-Zeeland leggen na een incident met tientallen gewonden beslag op de zwarte dozen van een Boeing 787-9 Dreamliner.

Het toestel van LATAM Airlines zou volgens passagiers tijdens een vlucht tussen Sydney en Auckland plots omlaag zijn gedoken. Mensen aan boord zouden daarbij door de cabine zijn geslingerd.

De Nieuw-Zeelandse Raad voor de Transportveiligheid, de Transport Accident Investigation Commission (TAIC), meldt dat het incident plaatsvond in het internationale luchtruim.

De Chileense autoriteiten dragen verantwoordelijkheid voor het onderzoek en worden geholpen door Nieuw-Zeeland. Daar verzamelt de TAIC bewijsmateriaal, zoals de zogenoemde zwarte dozen van het vliegtuig.

Die zwarte dozen heten eigenlijk flightdatarecorder en cockpitvoicerecorder. Op die apparaten staan vluchtgegevens opgeslagen en zijn gesprekken in de cockpit opgenomen. Passagiers vertelden dat mensen door de plotse duik van het toestel tegen het plafond van de cabine zijn geworpen. Het in Chili gevestigde LATAM sprak zelf over een technisch probleem dat een "sterke beweging" veroorzaakte.