Clicky


Zeeuwse Staten pleiten voor bouw onderzeeërs door Saab-Damen

Zeeuwse Staten pleiten voor bouw onderzeeërs door Saab-Damen
12-03-2024 11:43 | Financieel | auteur ANP

MIDDELBURG - Vrijwel alle fracties in de Provinciale Staten van Zeeland pleiten ervoor de bouw van vier onderzeeërs voor Defensie te gunnen aan de Nederlandse scheepsbouwer Damen en het Zweedse Saab, die samen hebben ingeschreven. In een brief die ze dinsdagmorgen aan de Zeeuwse commissaris van de Koning Han Polman aanboden, schrijven de fracties dat als de order naar Saab-Damen gaat dit een "enorme impact" heeft op de regionale economie.

Damen heeft meerdere vestigingen in Nederland, waaronder een werf in Vlissingen. "De positie van het Nederlandse marinebouwcluster is van groot belang voor ons midden- en kleinbedrijf en onze kennisinstituten", schrijven de partijen. Ook stellen ze dat het voor de "strategische autonomie" belangrijk is dat de order naar Saab-Damen gaat.

Eerder schreef het Zeeuwse college van Gedeputeerde Staten samen met Overijssel, Zuid-Holland en Noord-Holland al een brief aan informateur Kim Putters over de onderzeeboten, waarin ze oproepen deze in Nederland te bouwen.

Een woordvoerder van Damen reageert met de opmerking dat de Nederlandse scheepsbouw al eeuwenlang voorop loopt op het gebied van innovatie. "Om onze plaats aan de wereldtop te behouden, hebben we het vervangingsproject van de Walrusklasse onderzeeboten dan wel keihard nodig", benadrukt hij. "Deze week staat het kabinet daarom voor een complexe en cruciale keuze. Gaan we de grootste concurrent van de Nederlandse marinebouw onderzeeboten laten bouwen buiten Nederland? Of gaan we voor behoud en groei van de meest innovatieve kennis voor de komende veertig jaar."

Maar als de miljardenorder niet naar Saab en Damen zou gaan maar naar het Franse Naval, dan is het Nederlandse bedrijfsleven er eveneens bij betrokken. Naval heeft namelijk het in Kinderdijk gevestigde IHC als partner. De derde kandidaat voor de mega-order, van naar verluidt tussen de 4 miljard en 6 miljard euro, is Thyssenkrupp Marine Systems uit Duitsland. Ook dat bedrijf heeft Nederlandse partners.

Een woordvoerder van IHC zei vorige week dat het bedrijf de lobby voor Damen "met enige verbazing" volgt. "Maar we willen ons inhoudelijk niet mengen in dit verhaal. We wachten alles rustig af." Wat IHC precies gaat doen als Naval de onderzeeërs mag bouwen, is nog niet bekend. "Daar gaan we het over hebben als het ons toekomt."