Clicky


NXP waarschuwt voor gevolgen staking op investeringen Nederland

NXP waarschuwt voor gevolgen staking op investeringen Nederland
12-03-2024 12:29 | Financieel | auteur ANP

NIJMEGEN - [update 12:47 uur] Chipmaker NXP waarschuwt dat een staking in Nijmegen die dinsdag begon, gevolgen kan hebben voor de investeringsplannen van het bedrijf in Nederland. "De staking en salarisverhogingen hebben impact op de keuze om investeringen in NXP in Nederland plaats te laten vinden."

Bij de vestiging in Nijmegen werken ongeveer 1600 mensen. Wellicht zullen meer stakingen volgen op andere locaties, heeft FNV aangekondigd. "Het investeringsklimaat in Nederland verslechtert. Dit helpt niet", reageert een woordvoerder van NXP.

Eerder dreigden chipmachinemaker ASML en baggeraar Boskalis al (deels) uit Nederland te vertrekken. NXP maakt zich eveneens al enige tijd zorgen over maatregelen die het voor buitenlandse kenniswerkers minder aantrekkelijk maken naar Nederland te komen. "Meer dan de helft van onze medewerkers komt uit het buitenland", benadrukt de woordvoerder. "Nederland is geen eiland. Als mensen zich niet meer welkom voelen, gaan ze ergens anders naartoe."

Eisen vakbond

FNV onderhandelt al maanden over een nieuwe cao voor de circa 3000 NXP-medewerkers in Nederland. De bond eist een salarisverhoging van 9 procent, maar NXP weigert daarmee akkoord te gaan. De vakbonden CNV, De Unie en VHP2, steunen de staking niet.

NXP is de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips. NXP heeft vestigingen in meer dan twintig landen. De stakingen hebben volgens de NXP-woordvoerder een "negatieve uitstraling" op het internationale imago van het bedrijf. "En Nederland staat er internationaal toch al niet goed op."

Doorgang stakingen

Vakbond FNV reageert laconiek op het dreigement van NXP en laat weten dat dit geen reden zal zijn om eventuele vervolgstakingen af te blazen.