Clicky


Order nieuwe onderzeeboten gaat naar Naval Group en IHC

Order nieuwe onderzeeboten gaat naar Naval Group en IHC
12-03-2024 16:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Een miljardenorder van Defensie voor vier nieuwe onderzeeboten gaat naar een consortium onder leiding van het Franse Naval Group. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws. Het definitieve besluit wordt vrijdag genomen in de ministerraad.

Naval heeft de strijd gewonnen van het Duitse ThyssenKrupp en het Zweedse Saab, dat samen optrok met de Nederlandse scheepswerf Damen. Ook de Fransen hebben in Koninklijke IHC een Nederlandse samenwerkingspartner die een aanzienlijk deel van de omzet, volgens een ingewijde rond de 40 procent, zal opstrijken.

De nieuwe boten gaan die van de Walrus-klasse vervangen die sinds 1992 in dienst zijn. Er wordt al zo'n tien jaar jaren gesproken over het project waarmee volgens het ministerie minimaal 2,5 miljard euro, maar volgens ingewijden zeker 4 miljard euro gemoeid is. De eerste twee nieuwe boten moeten in de periode 2034-2037 operationeel zijn.

Voorkeur

Oorspronkelijk was het plan dat de eerste nieuwe onderzeeboot al in 2028 te water zou worden gelaten. Bij Defensie lag eerder de voorkeur voor een boot van de combinatie Saab-Damen. Maar in 2019 besloot het toenmalige kabinet drie werven een kans te geven. Een Spaanse werf is toen afgevallen.

Er is de afgelopen jaren fel gelobbyd om de order binnen te slepen. In de Tweede Kamer is steeds benadrukt dat er een belangrijke rol moet zijn voor de Nederlandse maritieme industrie bij de bouw van de nieuwe boten. Nederlandse werven hebben niet meer de kennis in huis om zelf de boten te bouwen.