Clicky


Inval bij Hans Teeuwen, politie neemt mogelijk nepwapen in beslag

Inval bij Hans Teeuwen, politie neemt mogelijk nepwapen in beslag [+video]
12-03-2024 16:31 | Showbizz | auteur ANP

AMSTERDAM - De politie is in Amsterdam binnengevallen bij cabaretier Hans Teeuwen en heeft een mogelijk neppistool in beslag genomen. De cabaretier is niet gearresteerd, maar kan later nog wel worden verhoord, meldt de politie.

Eerder deelde Teeuwen een filmpje waarin hij de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema imiteert. De cabaretier draagt hierin een pruik en spreekt op dezelfde manier als Halsema over hoe "ongelofelijk belangrijk" het is om in een stad als Amsterdam de verbinding met elkaar te blijven zoeken. Op tafel naast hem ligt iets wat lijkt op een pistool, mogelijk verwijzend naar de destijds 15-jarige zoon van Halsema die in 2019 werd betrapt met een onklaar gemaakt wapen dat in haar ambtswoning had gelegen.

In zijn tweede filmpje laat Teeuwen dinsdag zien hoe zes agenten bij hem op de stoep staan om het attribuut in beslag te komen nemen. Volgens de wet wapenmunitie is het strafbaar om zoiets in huis te hebben, dus moet het in beslag worden genomen, stelt een van de agenten. Teeuwen steekt vervolgens de draak met de situatie en zegt met zijn Halsema-accent dat het "ongelofelijk goed" is dat de politie "streng optreedt om te zorgen dat de burgers in Amsterdam gewoon veilig blijven".

Teeuwen wordt volgens de politie gezien als verdachte en de kans bestaat dan ook dat hij ontboden wordt. De 57-jarige cabaretier hoeft echter niet meteen mee naar het bureau, stelt een agent hem aan het einde van het filmpje gerust. "Schamen jullie je niet een beetje voor deze flauwekul?", vraagt Teeuwen de agenten vervolgens, waarna hij opnieuw benadrukt met hoeveel mensen ze voor zijn deur stonden. "Een, twee, drie, vier, vijf, zes agenten, jongens en meisjes. I love you people", besluit hij cynisch bij het vertrek van de politie.

Volgens een zegsvrouw heeft de politie "opgetreden zoals dat anders ook gaat. We hebben het mogelijke vuurwapen in beslag genomen voor verder onderzoek. Sommige nepwapens mogen ook niet op straat." De agenten hebben ter plaatse de afweging gemaakt om de cabaretier niet te arresteren, laat de woordvoerster weten, die benadrukt dat het vooral van belang is dat het wapen is ingenomen.

Ook Halsema heeft van zich laten horen. "Mijn haar zit (meestal) echt beter", reageert de burgemeester onder de Instagramvideo waarop Teeuwen haar met een pruik op imiteert.