Clicky


Buschauffeurs stemmen in, dreiging van staking in Twente voorbij

Buschauffeurs stemmen in, dreiging van staking in Twente voorbij
13-03-2024 10:07 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

ENSCHEDE - De dreiging van stakingen in het busvervoer in Twente is voorbij. De chauffeurs van Arriva hebben ingestemd met de voorstellen van de streekvervoerder om de werkdruk te verlagen. Op een gezamenlijke ledenbijeenkomst van FNV en CNV stemde 94 procent voor, aldus woordvoerders van beide vakbonden.

FNV had voor afgelopen dinsdag een staking aangekondigd in de regio Twente. De chauffeurs zouden enkele uren en mogelijk zelfs de hele dag het werk neerleggen. Maandag bereikten FNV en CNV echter een akkoord met Arriva. Het vervoersbedrijf had een kort geding aangespannen om een staking te voorkomen, maar die rechtszaak was uiteindelijk niet nodig.

De vakbonden schortten de geplande acties op totdat de leden over het voorstel hadden gestemd. Het draagvlak daarvoor bleek groot.

Arriva nam eind vorig jaar het openbaar vervoer in Twente over van Keolis. Chauffeurs klaagden de afgelopen maanden over hoge werkdruk en te korte pauzes. Ze krijgen nu 25 minuten aaneengesloten pauze in 80 procent van de diensten die langer dan zes uur duren. Ook ontvangen ze eenmalig 200 euro om werkschoenen te kopen, een van de vele punten waarover discussie was.

Arriva verzorgt het busvervoer in onder meer Almelo, Enschede en Hengelo, en de treindienst Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Dagelijks maken hier ruim 30.000 reizigers gebruik van.