Clicky


Uitstoot methaan bij fossiele brandstofproductie naar record

Uitstoot methaan bij fossiele brandstofproductie naar record
13-03-2024 10:13 | Klimaat | auteur ANP

PARIJS - De uitstoot van methaan, een gas dat het broeikaseffect bevordert, bij de productie van fossiele brandstoffen is vorig jaar tot een recordhoogte gestegen. Dat heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bekendgemaakt in een nieuw rapport.

Het verminderen van de methaanuitstoot, na CO2 de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde, is essentieel om de internationale klimaatdoelstellingen te bereiken, zegt het in Parijs gevestigde IEA. Hoewel er verschillende manieren zijn om de uitstoot te beperken, komen grote methaanlekken bij olie- en gasprojecten nog steeds voor. Ongeveer 40 procent van de methaanuitstoot in 2023 had voorkomen kunnen worden door beproefde methoden tegen dit soort lekkages in te zetten, volgens het IEA.

Het is de derde keer op rij dat de methaanvervuiling door fossiele brandstoffen stijgt, aldus het IEA-rapport. Twee derde van de uitstoot komt uit tien landen. De Verenigde Staten staan bovenaan als de grootste producent van olie en gas, China als de grootste uitstoter van methaan in de steenkoolsector en Rusland.

Methaan is veel krachtiger dan CO2 in het vasthouden van warmte in de atmosfeer, maar het heeft een relatief korte levensduur. Olie- en gasbedrijven hebben beloofd de methaanuitstoot tegen 2050 te verminderen. Maar volgens het IEA blijft het vooralsnog bij toezeggingen. Het agentschap stelt dat landen en bedrijven de methaanemissies van fossiele brandstoffen al tegen 2030 kunnen halveren als ze hun beloften nakomen.